Prinsesstårta i långpanna
bakrecept,
långpannekakor
/
bakrecept,
grädde,
hallon,
hur man gör marsipanrosor,
långpannekaka,
marsipan,
marsipanrosor,
nybakat,
prinsesstårta,
prinsesstårta i långpanna,
vaniljkräm
/
Permalink /
1

I lördags blev det prinsesstårta här hemma. Ingen här har gjort prinsesstårta innan så det här blev ett litet test, vilket blev väldigt bra. Vi skulle baka tårta till många personer så då var det ju perfekt att kunna göra den i långpanna. Då behöver man också göra fler rosor vilket är roligt så det var bara ett plus! Ett plus till är att alla får varsin ros!

Det är några moment med den men jag kan säga att det är det värt! Man gör egen vaniljkräm till tårtan och den blev verkligen såå god. Jag kan säga att grytan blev HELT renslickad, hehe!
Jag är inte så jätteförtjust i prinsesstårta men jag tyckte verkligen att denna var god.

Nu hade jag tänkt att dela med mig av detta himmelska recept. Delar också med mig hur man gör marsipanrosor, det är enklare än vad man tror!
36 bitar
Botten 1
6 ägg
4 dl strösocker
6 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Botten 1: Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver, och vänd ner i smeten tillsammans med mjölk. Häll upp smeten i en långpanna, 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten i ugnen på 200˚ i 15 minuter. Låt kallna.
Botten 2
3 ägg
3 ägg
1½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Botten 2: Vispa ägg och strösocker. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Häll upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda på 225˚ i 7 minuter. Vänd upp på sockrat papper och lossa bakplåtspappret. Låt kallan.
Dela den tjocka bottnen i två bottnar
Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 äggulor
¾ dl strösocker
2½ msk majsstärkelse
2 msk vaniljsocker
Vaniljkräm: Vispa samman mjölk, äggulor, strösocker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna. Tillsätt vaniljsocker, Bred krämen på en av bottnarna och lägg på en botten.
Fyllning och garnering
250g frysta, tinade hallon
½ dl strösocker
13 dl vispgrädde
3 gelatinblad
600g grön marsipan
200g rosa marsipan
florsocker
Fyllning och garnering: Mosa hallonen med strösocker och bred på tårtan. Vispa 3 dl av grädden och bred ovanpå hallonen. Lägg på den sista bottnen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp och smält dem på låg värme. Vispa resten av grädden och rör försiktigt i det smälta gelantinet. Täck tårtan med grädde runt om och ovanpå. Kavla ut den gröna marsipanen till en platta på bakplåtspapper med lite florsocker på. "Mjöla" kaveln med florsocker så att den inte fastnar i marsipanen. Täck tårtan med marsipanen och skär bort överbliven marsipan runt om.
Hur man gör marsipanrosor:

Stansa ut rundlar med 3 cm i diametern.
Till en ros behöver du 3st rundlar.

Ta första rundeln och snurra den som på bilden.

Ta sedan den andra rundeln och sätt utanpå den första.

Ta den tredje och sista rundeln och sätt utanpå.
Nyp till längst ned så att bladen sitter ihop.
Skär bort nedersta delen på rosen och sätt fast den på tårtan men hjälp av lite vatten.
Upprepa och gör 36 stycken som ska sitta på tårtan.
Sikta över florsocker.



♥
Hej, jag provade din vaniljtårta i tidningen Land
för någon vecka sedan.
Misslyckades totalt med vaniljkrämen, ska det inte
vara ägg i den ?