Surdegsfrallor

Att baka bröd är inte min starkaste sida och jag tycker inte att det är det roligaste att baka, men de här mumsiga surdegsfrallorna va så enkla att göra och blev så otroligt goda.
När du ska baka med surdeg måste du först blanda ihop surdegen under tre dagar. Efter de tre dagarna kan du baka ut den eller förvara den i kylskåpet tills du ska använda den.
Dag 1:
Blanda 2 dl rågmjöl och 2 dl ljummet vatten i en skål. Tillsätt 2 tsk honung och rör om. Täck över skålen med plastfolie. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur.
Dag 2: Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl och rör om. Täck över skålen med plastfolie och låt stå till nästa dag i rumstemperatur.
Dag 3: Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl och rör om. Surdegen är nu klar. Förvara den i kylskåp tills du ska använda den.
Sparar du surdegen ska du mata den en gång i veckan med 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten.
Surdegsfrallor 6st
½ dl surdeg
1 dl vetemjöl
1 dl fingervarmt vatten
1/8 paket jäst (ca. 6g)
1 dl fingervarmt vatten
3 krm salt
1 tsk sirap
4-5 dl vetemjöl
Blanda surdeg, vetemjöl och vatten i en skål. Täck över skålen med plastfolie. Låt stå i 10-12 timmar i rumstemperatur.
(Efter 10-12timmar) Rör ut jästen i fingervarmt vatten och häll det sedan i surdegsblandnigen. Tillsätt salt, sirap och 4dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt med en träsked eller elvisp med degkrokar tills den blir smidig och släpper skålen. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk 35-60min. Sätt ugnen på 275˚. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Tippa upp degen på mjölat bakbord. Degen ska inte knådas. Platta ut degen till en rektangel. Vik sedan degen två gånger på längden. Skär deglängden i 6 bitar och och läggdem på plåten. Låt jäsa 10-15min. Ställ plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225˚. Ställ en ugnssäker form med kallt vatten i botten av ugnen, så får bullarna en hård skorpa. Grädda frallorna i ca. 10min.
♥