Marängtårta med citronkräm

bakrecept, långpannekakor, maränger, tårtor / Marängtårta med citronkräm, citronkräm, havredryck, havregrädde, långpannetårta, maräng, mjölkfri tårta, sommartårta / Permalink / 1
Detta är en riktigt god, somrig tårta. Den har allt en perfekt tårta ska ha, sockerkaks och marängbotten, fyllning och grädde. 
Denna tårtan hade vi när min lillasyster fyllde 11 år 29 september. Alltså passar den när som, sommar speciellt men också höst, vinter och vår. Även alla åldrar, de yngsta till de äldsta.
 

Ett till plus är att tårtan är mjölkfri. Men den smakar precis lika gott ändå!

 
Gillar du inte citron? Byt då ut till din favoritfyllning! Även bär eller frukt och deckorering kan du välja själv efter smak och fantasi.
Jag hade vindruvor i, efter önskemål. Men du kan välja precis vad du vill.
 
Jag lovar dig att denna tårtan gör succsé var/när du än bjuder på den!
 
 
Botten
110g mjölkfritt margarin
1½ dl strösocker
6 äggulor
2¼ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
¾ dl havredryck
 
Maräng
6 äggvitor
3 dl strösocker
 
Citronkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl havredryck
½ - 1 pressad citron
75g mjölkfritt smör
 
3 dl havregrädde
Vindruvor eller annan frukt/bär
 
 
Botten: Täck en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl och bakpulver väl. Rör margarin och socker poröst. Häll i äggulorna en i taget och vispa lite mellan varje äggula. Rör ner vetemjölet och bakpulveret. Tillsätt sedan havredycken och blanda så att det blir en slät smet utan klumpar. Bred ut smten i formen.
 
Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll i strösockret lite i taget och vispa. Fortsätt vispa några minuter när allt socker är i. Bred ut marängen över bottensmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Låt kakan svalna något och lyft sedan över den med bakplåtspapper till en kall plåt. 
 
Citronkräm: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Rör hela tiden, låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat, den får absolut inte koka. Ta bort från plattan och rör ner smöret. Låt kallna.
 
Montering: Dela sockerkaks- och marängbottnen på mitten. Bred på citronkrämen och vispad havregrädde på ena bottendelen. Lägg på frukt/bär.  Lägg sedan på den andra bottendelen. Välj om du vill deckorera med något eller bara ha den som den är.
 
 
 
 
 
 
Till top