Krispig marängtårta med citronkräm

bakrecept, långpannekakor, tårtor / Citron, Krispig marängtårta med citronkräm, födelsedagstårta, glutenfri, laktosfri, lemoncurd, maräng, mjölkfri tårta, nybakat, tårta i långpanna / Permalink / 0
För ett tag sen fyllde min syster år och då var det hon som valde tårtan. Det blev denna marängtårtan med citronkräm, som är en återkommade favorit här hemma. Antagligen för att den kan göras både gluten och mjölkfri men också för att den är så fantastiskt god!!
 
Vill du göra den glutenfri är det bara att byta ut vetemjölet mot glutenmjöl och mjölkfri så kan man byta till mjölkfritt smör och havregrädde, alternativt laktosfri grädde om bara laktos behöver uteslutas.
 
Eftersom det var min syster som fyllde år fick hon deckorera tårtan själv, hon valde vindruvor, men du kan såklart toppa med det du tycker bäst om. 
 
Tårtbotten
4 äggvitor
2 dl strösocker
3 dl puffat ris
1 tsk smör till långpannan
 
Citronkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
½ - 1 pressad citron
75g smör
 
Garnering
3 dl vispgrädde
Frukt eller bär, valfritt
 
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt strösockret och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd försiktigt ner riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en långpanna som är 30x30 cm. Grädda i ugnen i 1h 20 minuter. Låt den sedan svalna på plåten.
 
Fyllning: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Rör hela tiden, låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat, det få absolut inte koka. Ta bort från plattan och rör ner smöret, låt kallna.
 
Garnering: Dela tårtbottnen på mitten, lägg emellan citronkrämen. Vispa vispgrädden och bred ovanpå. Toppa med frukt eller bär.
 
 
Till top