Smörkolamakroner

bakrecept, godis, maränger / Permalink / 0
 
Många säger och tänker att det är svårt och att det tar lång tid att göra makroner, men jag kan tala om för er att med det här receptet blir allt gott och lyckat! Den härliga smörkolan som fyllning gör att makronerna bara smälter i munnen!

 

Makroner
120 g florsocker
80 g skållad och finmald mandel
5 g kakao
2 äggvitor
1 knivsudd salt
1 droppe gul karamellfärg
60 g strösocker

Smörkola
50 g strösocker
20 g salt smör
1 dl vispgrädde

 

Makroner: Mixa florsockret, kakaon och den malda mandeln till ett finmalt pulver. Sikta blandningen i en skål.
Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till hårt skum. Tillsätt karamellfärgen, sockret och fortsätt att vispa tills marängen är helt blank.
Lägg i mandel, kakao och florsockerblandningen i marängsmeten och blanda försiktigt med hjälp av en trägaffel eller stekspade, smeten ska fortfarande vara helt blank men lite mer flytande. Var försiktig med att inte röra i smeten för mycket så att inte äggvitorna faller ihop.
Spritsa ut små biskvier, stora som femkronor, glest på en plåt täckt med bakplåtspapper (30 till 40st). Låt dem vila i en timme i rumstemperatur. Då torkar ytan något vilket gör kakorna finare.
Grädda kakorna på 150˚ i ca.15 min.
Smörkola: Värm sockret i en kastrull och låt det koka utan att röra om till sockret smälter och karamelliseras. Tillsätt smöret efterhand och sedan grädden och rör kraftigt med visp så att det inte blir grynigt. När blandningen är helt slät, låt den koka i ytterligare 5min, och dra sedan kastrullen från plattan.
Häll över smörkolan i en skål och låt den kallna.
Bred smörkolan på en makrondel och sätt sedan på en annan som lock. Gör på samma sätt med de andra makronerna.

 

Recept från tidningen "hembakat"

 

Till top