Smörkola med vanilj & flingsalt

bakrecept, godis, jul / Engla-Majas bakblogg, Smörkola, Smörkola med vanilj & flingsalt, flingsalt, julgodis, julkola / Permalink / 1
Äntligen dags för lite julgodis! Jag tror jag har längtat lite efter att få börja med det. Det är nån speciell känsla att få stå vid spisen och koka sin egna kola och lyssna på julmusik. För att inte tala om att sitta och slå in dem fint, hur härligt är det inte!?

Har även idag adventspyntat på mitt rum med fina stjärnor, adventsljusstake, röda kuddfodral m.m. 
Nu kan jag säga att min julfeeling är här och jag längtar bara mer och mer för varje dag till självaste julafton.
 
Detta är en smörkola med en härlig vaniljsmak. Flingsaltet på toppen ger en härlig brytning i kolasmaken som gör att det blir väldigt gott. Jag tror faktiskt att jag har hittat min nya favoritsmörkola!
 
100g smör
2 dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 vaniljstång
½ tsk flingsalt
flingsalt till toppen
 
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur fröna i vaniljstången och blanda ner i smöret. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt smeten koka på medelhög värme. Rör om då och då.
Testa med ett kulprov om kolan är klar.
Smörj en brödform med olja och häll i kolan. Låt den stelna lite och strö sedan över lite flingsalt. 
Låt den stå i rumstemperatur några timmar för att stelna. 
Dela sedan kolan i bitar och slå in dem fint i papper.
 
 
 
 
 
Till top