Hemgjorda Ballerinakakor

bakrecept, choklad, småkakor / Engla-Majas bakblogg, Mördegskaka, bakrecept, ballerina, ballerinakakor, englamajasgodsaker, hemgjorda ballerinakakor, internationella nutelladagen, nybakat, småkakor / Permalink / 4
 
Ballerinakakor är något som jag länge tänkt testa, och nu blev det av. Det var roligt att testa att baka de, men framför allt roligt att smaka på om det är mycket skillnad på hemgjorda och köpta. Krämen smakar i stort sett likadant, inte kexet riktigt men det blev gott i alla fall!
 
Ballerinakakor går ju hem hos de flesta. De passar bra till både fest och en vanlig enkel fika. 
Jag tycker helt klart att du ska testa dessa små mumsbitar!
 
ca 24st
 
Deg
200g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1½ msk kakao
 
Fyllning
100g nutella
100g mjölkchoklad
 
Deg: Blanda smör och strösocker väl. Tillsätt sedan äggulan och vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg. Knåda inte degen förlänge för då kan kakorna bli hårda eller sega.
Dela degen på två delar och tillsätt kakao i den ena. 
Låt degen vila i kylskåp 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader.
Kavla ut ena degarna på mjölat bakbord och stansa ut rundlar som är 6-7 cm i diametern. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt dem sedan svalna på galler. 
Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Häll det sedan på nutellan och blanda runt. Låt den svalna lite, men inte stelna. 
Bred fyllningen på de bruna bottnarna och lägg en ljus uppepå. Tryck till lite lätt så fyllningen kommer upp i hålet. Ställ kakorna i kylen så fyllningen stelnar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top