Solskensbullar

bakrecept, bröd & bullar / solskensbullar / Permalink / 1
 
Släng ut de tråkiga gamla vanliga kanelbullarna och ersätt de med dessa saftiga och sommriga bullarna!
 
24st
 
Bulldeg
1 paket (50g) jäst för söta degar
100g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
ev. 2 tsk kardemumma
ca. 9 dl vetemjöl
 
Fyllning
2 dl marsán eller vaniljkräm
 
Smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37˚C. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig. 
Tillsätt salt, socker eller sirap och ev. kardemumma. Mät mjölet genolm att hälla det luftigt direkt från paketet i ett litermått. Tillsätt drygt ¾ av mjölet.
Arbeta degen kraftigt med en träsked, ca 8min tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk i ca. 30min till dubbel storlek.
Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till skäta bollar. Lägg bullarna på n plåt med bakplåspapper. Låt jäsa 15min. 
Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare 10min. Värm ugnen till 250˚C. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10min. Låt bullarna svalna på galler under duk. Före servering penslas bullarna med smält smör eller margarin och doppas i strösocker.
 
 
Till top