Esters kardemummakrans eller flätor

bakrecept, bröd & bullar / bakrecept, bullar, fläta, kanel, kardemumma, krans, sötebröd / Permalink / 0
 
 
För nån vecka sen var tidningen Land hemma hos mig och jag blev intervjuad. På schemat stod såklart att prata om bakning, mitt stora intresse. Det blev ett och annat gott recept jag bakade och bjöd henne på. Bland annat denna supergoda kransen. Så håll utkik, snart ser ni mig i tidningen Land OCH tidningen Hembakat.
 
Detta är recept på en kardemummakrans eller fläta, men då jag inte gillar kardemumma uteslöt jag det och tillsatte lite extra kanel, vilket blir bra och gott ändå. Bra när det finns flera alternativ på smak och form!
 
 
Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50g jäst
1½ tsk salt
150g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Fyllning
200g mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk kanel
2 msk vaniljsocker
1 msk kardemummakärnor (stötta)
 
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel (eller kör dem i en liten mixer).
Värm dem tillsammans med mjölken till 37˚.
Smula jästen i en bunke och lös den med mjölkblandningen. 
Ha sedan i strösocker, salt, smör och till sist ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60minuter.
 
Blanda alla ingredienserna till fyllningen. 
Dela degen till 2 delar om du ska göra kransar och tre delar om du ska göra flätor.
Kavla ut din deg och lägg på fyllning.
 
Om du ska göra kransar rullar du ihop degen till en lång rulle och fäster ihop ändarna med varandra.
Klipp sedan raka, ganska djupa snitt i degen och vik ändarna som blir efter att du klippt, åt varsitt håll hela vägen runt. För extra snygga kransar låter du dem jäsa och gräddas inuti "ramen" till en springform. Smöra dock kanten på formen så kransen släpper lätt sedan.
Sätt ugnen på 225˚ för krans. Jäs kransarna ca 45 minuter.
Pensla sedan med ägg och ha på pärlsocker eller mandelspån.
Kransarna gräddas i 20-25 minuter med alu-folie över i slutet för att undvika att de blir brända.
 
Om du ska göra flätor så kavlar du ut degen till 3 rektanglar och lägger på fyllning.
Låt sedan mittenbiten av rektangeln vara kvar och vara bred. På höger och vänster sida skär du snitt snett nedåt och viker sedan bara kanterna över varandra hela vägen ner.
Sätt ugnen på 200˚ för flätor. Jäs ca 30-40 minuter.
Pensla med ägg och ha på pärlsocker.
Grädda 15-20 minuter, eventuellt med alu-folie på slutet om de börjar bli mörka.
 
Recept från bakboken "Himmelskt gott 2"
 
 
Till top