Tekakor

bakrecept, bröd & bullar / bakrecept, bröd, nybakat, räkmacka, tekakor / Permalink / 0
 
Vi hade gäster härom kvällen så jag och min syster bakade tekakor tills dess. Mackorna är jättegoda att äta med enkelt pålägg som smör och ost, men vi gjorde det lite lyxigare så vi hade dem till räkmackor, vilket funkade utmärkt bra!
 
 
Brödet är enkelt att baka och blir väldigt gott. 
Receptet ger 20st tekakor.
 
 
50g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75g smör
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12-14 dl vetemjöl
 
Smält smöret. 
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 minuter så att havregrynen blöts upp.
Tillsätt det smälta smöret, salt, strösocker, ägg och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Kavla ut degen 1 cm tjock och stansa ut runda bröd, 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas eller liknande. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. 
Låt dem jäsa underbakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250˚.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top