Hannas pepparkakor

bakrecept, jul, småkakor / bakrecept, bikarbonat, ingefära, jul, kanel, kristyr, nejlikor, nybakat, pepparkakor, pepparkaksdeg, spritsa / Permalink / 0
 
 
 
Mmm pepparkakor! Som jag har längtat att få baka dessa söta knapriga julkakor som man inte kan motstå.
 
Detta är en jättebra pepparkaksdeg som är smidig att arbeta med och dessutom kan man göra den när man vill och baka ut direkt. Du behöver alltså inte vänta på att degen ska stå och vila. Denna gör man på spisen på 5-10 minuter och sen är det bara att börja baka ut.
Smidigt va!? Jag tänkte att ni skulle få det lika smidigt med julbaket och därför dela med mig av receptet.
 
 
 
1½ dl sirap
150g strösocker   (80g   ͌  1 dl)
1 msk malda nejlikor
1 msk ingefära
1 msk kanel
½ msk bikarbonat
150g smör
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl

 
Koka upp sirap, strösocker och kryddor.
Ta av grytan och rör i bikarbonat.
Smält smöret däri.
Ha i ägget och sist mjölet.
 
Kavla ut degen tunt och tryck ut de figurer du vill ha med pepparkaksmått.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200 ̊.
De tar ung. 5 minuter på sig i ugnen men man får mest hålla koll på när de måste ut. Det finns ingen riktigt bra tid för hur länge de ska vara inne.
 

 

Vill du spritsa fint och dekorera dina pepparkakor är detta ett kristyrrecept som är perfekt att använda.

4 dl florsocker
1 äggvita
Ca 1 msk citron eller limesaft.

Lägg allt i en skål och sedan vispar du det antingen i maskin eller för hand ca 5 minuter tills du har en krämig och lite luftig kristyr. Testa att doppa fingret i kristyren, om den fastnar precis där du tagit, och det blir en liten ”topp” så är den klar.
Är den inte som det står ovan att den ska vara, tillsätt då lite mer av vad som behövs.

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Till top