Knäck

bakrecept, godis, jul / Turkisk peppar, Turkisk pepparknäck, jul, julgodis, knäck, polkagris, polkaknäck / Permalink / 1
 
 
Den traditionella knäcken kan man smaksätta med vad man vill. I vår familj har polkagris och Turkisk peppar blivit favoriter. Urläckert!
 
 
ca 70 st
 
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
valfri garnering
 
Blanda allt utom garnering i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka i ca 30 minuter tills smeten är seg. Gör ett kulprov*.
Häll upp smeten i knäckformar. Strö över garnering. Låt knäcken stelna. 
Alternativ, gör klubbor, klipp då bakplåtspapper i rutor ca 8 x 5 cm. Snurra ihop dem till strutar och fäst med tejp. Ställ strutarna i en skål med strösocker så att de står stadigt. Häll smet i strutarna. Låt dem stelna något innan du trycker ner klubbpinnar. Låt dem sedan stelna i kylskåp.
 
* Kulprov gör du för att se om knäcken är klar.
Fyll ett glas med kallt vatten. Droppa lite av knäcksmeten ner i glaset. Går det att forma smeten med fingrarna till en kula är smeten klar. 
 
 
 
 
 
#1 - - Catrin Nyberg:

Trevliga recept och kul att du tycker om att baka. Lycka till med bakandet. Hälsa pappa Bengt och mamma Camilla. God Jul!

Till top