Födelsedagstårta med maräng

bakrecept, choklad, maränger / Permalink / 1
 

Jag må hon leva, jag må hon leva.. Nu har jag fyllt 14år och det måste ju såklart firas med en födelsedagstårta! Den här tårtan har jag komponerat själv fast med hjälp från andra recept. En tårtbotten därifrån, en citronkräm därifrån osv. Smarrig blev den, det kan jag lova!

 

Tårtbotten
3 ägg
3 dl strösocker
75g smält smör
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
¾ dl kakao

Maräng
3st äggvitor
1 ½ dl strösocker

Citronkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
½ - 1 pressad citron
75g smör

Minimaränger
3st äggvitor
1dl strösocker
2dl florsocker
1tsk vaniljsocker

 

Tårtbotten: Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda det med mjölken. Vispa sedan ner det i äggblandningen. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver. Sikta mjölblandningen i smeten för att slippa klumpar. Rör försiktigt ner i äggblandningen och häll upp i en smord och bröad form. Grädda ca. 40min i 175˚.

Maräng: Vispa äggvitor till hårt skum. Häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper för att få en rund och fin botten. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du ritat. Grädda mitt i ugnen, 100˚ i 1 ½ - 2 timmar.

Citronkräm: Lägg i allt utom smöret i en kastrull. Rör hela tiden, låt sjuda på svag värme tills krämen har tjocknat, får ej koka. Ta bort från plattan och rör ner smöret. Låt kallna

Minimaränger: Sätt ugnen på 150 grader, eller 130 grader varmluftsugn. Använd varmluftsugnen om du har en, så kan du sätta in tre plåtar samtidigt och marängerna blir klara fortare. Vispa äggvitor till ett vitt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, vispa sedan ytterligare några minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsockret och vänd ner detta i marängsmeten. Fyll en spritspåse med marängsmeten. Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen (har du varmluftsugn kan du ställa in alla plåtarna i ugnen samtidigt). Grädda 4 minuter på 150/130 grader. Sänk sedan värmen till 100/90 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter. 

Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare 20-30 minuter. Genom att torka marängerna förlängs hållbarheten avsevärt.

Dekorera efter egen fantasi!

 

#1 - - Missdelewon:

Oj så god den ser ut! Nästan tur att jag jobbade så, annars hade jag nog glufsat i mig hela den! ;)
//Annie

Svar: Hahah ja den va vääldigt god! Men du får komma en annan dag! ;)
Engla-Maja Hörstrand

Till top