Svärmors bästa biskvier

bakrecept, choklad, småkakor / bakrecept, biskvier, choklad, chokladbiskvier, chokladdröm, chokladkräm, himmelsktgott, mandelmassa, nybakat, småkaka, svärmorsbästabiskvier / Permalink / 0
 
 
Detta är himmelskt goda biskvier från bakboken himmelskt gott 2. 
Biskvier är verkligen gott. Allt som den består av passar så bra ihop. Smörkrämen inuti passar ihop med den sega men också spröda mandelbotten, och med ett härligt chokladtäcke ovanpå blir detta en perfekt kombo.
Jag trodde att det skulle vara svårare att göra biskvier än vad det var. Men med detta receptet är det nog inte så svårt att misslyckas! 
 
ca 20st biskvier
 
 
Mandelbotten
400g mandelmassa
2½ dl strösocker
3 äggvitor
 
Smörkräm
300g rumsvarmt smör
2¼ dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
4-5 äggulor (beronde på hur stora äggen är)
3 msk pulverkaffe i 2¼ msk hett vatten (om du önskar kaffesmak) eller
3 msk kakao (om du önskar chokladsmak)
 
Garnering
300 g mörk choklad
2-3 msk kokosfett
 
Mandelbotten: Sätt ugnen på 175˚. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Vispa mandelmassa, strösocker och äggvita med elvisp ett par minuter. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. Spritsa (helst med slät tyll) eller klicka ut smeten till släta runda kakor. Tryck till toppen som blir på kakan med ditt finger så toppen försvinner. Låt kakorna torka i 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas. Grädda kakorna tills de blir ljusbruna, ca 15-17 minuter. Dra gärna bakplåtspappret från plåten så snart du tagit ut kakorna ur ugnen och placera istället bakplåtspappret på en fuktig handduk så släpper kakorna lättare sedan. Låt dem kallna.
 
Smörkräm: Rör samman eller kör i matberedare, smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt en äggula i taget och rör till en jämn kräm. Rör ner kakao eller lite i taget av kaffeblandningen beroende på vilken smak du vill ha. Bred krämen på kakornas undersida. Det lättaste sättet är att klicka ut smeten på mitten utav kakan och sedan dra med en spatel eller liknande mot kanterna. Ställ kakorna i kylen ca 30 minuter eller i frysen ca 15 minuter så att krämen stelnar.
 
Garnering: Lägg ⅓ av chokladen och kokosfett i en skål och smält över vattenbad. Hacka resterande choklad. När chokladen smält tar du den från spisen och rör ner resternade choklad tills allt har smält. Nu har du en choklad som har en bra temperatur att doppa i på direkten. Doppa krämsidan på kakorna i chokladen. För att slippa kladdet tog jag en tång och klämde försiktigt fast kakan och doppade ner den i den smälta chokladen 
 
 
Annars så kan man använda vinylhandskar som finns i vanliga mataffärer. Gör man på nått av dessa sätten slipper man bli kladdig och kan jobba obehindrat. 
Låt chokladen stelna. Förvara kakorna i kyl eller frys.
 
Recept från bakboken "Himmelskt gott 2"
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top