Morotskaka

Jag gillar inte morötter men morotskaka tycker jag är jättegott. Den blir så mjuk, saftig och fluffig, Fast jag tycker att glasyren är halva grejen. Jag skulle inte äta morotskaka utan glasyr, nej det går inte! Glasyr i mängder tycker jag att det ska vara.

Morotskaka är inte alls svårt att göra, och tar inte så lång tid. Man kan välja om man vill spritsa på glayren i valfritt mönster eller om man bara vill bre på den. Båda blir väldigt fint, men jag tycker det är mycket roligare att spritsa så det gjorde jag.
Kaksmet
1 ägg
300g morötter
1¾ dl rapsolja
200g vetemjöl
300g strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk salt
Glasyr
100g Philadelphiaost
50g smör, rumsvarmt
125g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Kaksmet: Sätt ugnen på 200ᵒ.
Börja med att finriva morötterna. Lägg dem sedan i en bunke och blanda i ägg och rapsolja. Vispa med elvisp på låg hastighet i några minuter. Häll sedan i alla övriga ingredienser och blanda ihop det på låg hastighet.
Smörj och bröa en form, ca 24cm i diametern. Håll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 28-35 minuter.
Glasyr: Vispa philadelphiaost och smör så att det blandas ordentligt och inte är några klumpar. Blanda sedan i florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp till en fluffig och slät kräm. Vispa ej för mycket, den kan bli väldigt lös då.
Bred på eller spritsa på glasyren på kakan när den har kallnat.


mums