Vaniljfläta


Bullar är något jag behöver öva mig på att baka. Det är alltid vart kakor, hårda som mjuka som har vart favoriten att baka. Men bullar är ju ändå väldigt gott.
Så jag bestämde mig för att baka denna vaniljfläta tills vi skulle få gäster igår. Och den gjorde succé! Det var till och med någon som tog två av de här megastora bitarna, det kan ju bara vara ett gott tecken!;)
Bulldeg
50g jäst
5 dl mjölk
11 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk salt
150g smör, rumsvarmt
Fyllning
1 dl marsanpulver
3 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
200g smör, rumsvarmt
Bulldeg: Börja med att värma mjölken till 37˚.
Smula jästen i en assistent och häll den fingervarma mjölken över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke och häll sedan över det i degspadet.
Klicka i smöret och arbeta ihop till en jämn och smidig deg, ca 5 minuter i assistent (10 minuter för hand). Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Fyllning: Rör ihop det rumsvarma smöret med de övriga ingredienserna.
Vispa med ballongvisp tills du fått en mjuk och bredbar massa.
Baka ut: Stjälp upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och arbeta den lite lätt för hand.
Dela degen i två delar och lägg undan den ena.
Kavla ut den delen du har kvar till en stor rektangel.
Bred på fyllningen på endast mitten och skär sedan ca. 2cm breda remsor snett nedåt från fyllningen. ↓

Sätt ugnen på 200˚.
Pensla de färdigjäsa flätorna med uppvispat ägg och strö sedan över pärlsocker.
Grädda flätorna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.

Mm ser väldigt goda ut!