Frasiga Wienerbröd

bröd & bullar / Engla-Majas bakblogg, Frasiga wienerbröd, choklad, englamajasgodsaker, vaniljkräm, wienerbröd, wienerbrödets dag / Permalink / 0
Wienerbröd, wienerbröd, vem gillar inte det!? Det är ju så gott!!
Idag är det wienerbrödets dag så jag tycker du ska passa på att äta extra många.
 
Igår gjorde jag dessa frasiga, goda sötebröden för första gången. Har aldrig gjort det innan men det blev riktigt lyckat!
Jag trodde det skulle vara jättesvårt med alla treslagg och allt men jag tycker faktiskt inte det. Det som jag tyckte var svårast var att få till en bra form på de och att de blev snygga. 
Men övning ger färdighet och dethär var inte sista gången jag bakade wienerbröd kan jag lova! ;)
 
Kanske bli lite tajt med tid för dig att baka detta ikväll, men wienerbröd fukar alltid bra, alla tillfällen. Så nu ska ni få receptet så att ni kan baka till nästa fika!
 
Tips!
Margarin är bättre att anväda istället för smör, det är lättare att få fina lager med margarin.
Använd alla ingredienser kylskåpskalla, även strösocker och vetemjöl m.m.
Arbeta inte degen mer än nödvändigt.
Kavla försiktigt. Var lätt på handen, tryck inte för hårt när du kavlar. Degen får inte spricka.
 
 
ca. 30 st
 
300g margarin
50g jäst
2½ dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
8 dl vetemjöl
3 dl vaniljkräm
 
1 äggvita
vatten
florsocker
mörk choklad
 
Skiva margarinet i 10 st jämntjocka skivor. Lägg dem i rumstemperatur på ett baklåtspapper.
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jäste har löst sig.
Blanda i ägg, salt, strösocker, och mjölet lite i taget. Arbeta samman degen snabbt. Låt den sedan vila i kylskåp i ca 10 minuter.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till en platta 30 x 40 cm stor.
Lägg margarinet på ena deghalvan men lämna en kant på 2 cm runt om margarinet. 
Vik upp kanterna över margarinet. Vik över andra halvan över margarinet och nyp ihop kanterna väl. 
 
Lägg degen på mjölat bakbord med skarven mot dig. Kavla ut degen försiktigt till 1 cm tjock. Den får inte spricka.
Gör ett treslag - vik i tre delar. Vrid degen en kavrts varv så att skarven är mot dig. Låt degen vila i kylskåp i 15 minuter.
Upprepa 4 gånger till.
 
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Skär tunna remsor av degen. Forma dem till kringlor, snurror, åttor eller knutar. 
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1-1½ timme på sval plats.
 
Pensla bröden med äggvita och lägg en klick vaniljkräm i/på.
Grädda mitt i ugnen tills de fått en fin färg. Låt svalna på galler.
Blanda vatten och florsocker till en slät glasyr. Smält chokladen.
Deckorera med glasyren och chokladen.
 
Njut !
 
Följ mig på instagram! @englamajasgodsaker
Till top