Lyxig chokladtårta



Det kanske du också vill? Kanske till och med denna? Då kommer receptet nu!
Tårtbottnar
330 g vetemjöl (5 ½ dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1 ½ msk)
10 g salt (1 ½ tsk)
165 g ägg (3, rumstempererade)
350 g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokande kaffe (3 dl)
Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen lite i taget av kaffet och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formar och grädda mitt i ugnen i 50–55 minuter. Prova med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.
Saltkola sås
50 g Glykos
100 g Strösocker (1 1/4dl)
100 g Grädde (1dl)
30 g Smör
Flingsalt
Saltkola sås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull, ta i lite i taget av strösockret och bland runt tills du har en fin och gyllenbrun karamel. Försiktigt tar du i gärdden lite i taget medans du balandar. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak, men var inte rädd med att gå i med salt då det blir en härlig brytning i tårtan
250 g rumstempererat osaltat smör
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
213 g marshmallow fluff (1 burk)
Marshmallowfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallow fluff och vispa ihop till en slät fyllning.
Smörkräm
300 g rumstempererat osaltat smör
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4–5)
220 g strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla socker kristaller har smält, vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Går bra att göra dagen innan och ha den stående ut i rumstemperatur, mycket smidigare att jobba med den då
Montering:Bred ut ett jämt med marshmallowfyllning på botten och ringla över saltkola, upprepa på nästa våning.
Lägg på botten nr 3 och stryk upp tårtan slät med smörkräm och ställ in i kylen 30 minuter. Stryk upp tårtan med resterande smörkräm.


Grattis!! :D Tårtan ser helt himmelsk ut!!