Jordgubbsbiskvier

bakrecept, choklad, småkakor / Engla-Majas bakblogg, Hembakat, biskvier, choklad, englamajasgodsaker, jorgubbsbiskvier, jorgubbskräm, mandelmassa, vit choklad / Permalink / 1
 
Det var ett tag sedan jag bakade dessa och insåg nu att jag har glömt att lägga upp recept och bilder här på bloggen, och så goda som de är så är de värda det!
När jag bakade dem gjorde jag hälften vanliga chokladbiskvier, recept finns här och andra hälften gjorde jag jordgubbsbiskvier. 
 
Jag är inte så värst förtjust i jorgubbar (tro det eller ej) men som smak på biskvi tycker jag faktiskt att det var gott. Till skillnad från den vanliga chokladbiskvien är det lite kakao i mandelbottnen, jorgubssfyllning såklart och så är de doppade i vit choklad. Ni måste väl ändå hålla med om att det låter gott!?
 
ca 17st
 
Mandelbotten
200g mandelmassa
1⅟₄ dl strösocker
½ dl äggvita
1 msk kakao
 
Fyllning
250g smör rumstempererat
1½ dl florsocker 
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
100g frysta jordgubbar
 
Garnering
200g vit choklad
 
Mandelbotten: Sätt ugnen på 200˚. Börja med att separera äggen, spara äggulorna eftersom du ska ha de i fyllningen sedan. Riv mandelmassan på ett rivjärn. 
Vispa mandelmassa, strösocker och äggvitorna fluffigt och poröst. Vänd sedan ner kakaon.
Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. Häll sedan smeten i en sprits och använd en slät tyll. (Har du ingen spritspåse går det bra att klicka ut smeten med en sked.) Spritsa sedan ut smeten på plåtarna till släta runda kakor. Ta lite vatten på ett finger och släta till kakorna så blir de ännu finare. Låt de stå och torka i rumstemperatur i 30 minuter. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 8-10 minuter. 
 
Fyllning: Koka upp jorgubbarna i en kastrull, mixa de sedan till en slät konsistens och låt det svalna. 
Vispa smöret mjukt och fluffigt. Tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker och vispa ännu lite till tills du har en slät kräm. Tillsätt en äggula i taget och rör ihop till en fin smörkräm. Rör i den avsvalnade jorgubbssåsen.

Bred sedan krämen på kakornas undersida. Det lättaste sättet är att klicka ut smeten på  mitten av kakan och sedan dra med en spatel eller liknande mot kanterna.
Ställ kakorna i frysen i ca 15 minuter, så att de blir lättare att doppas i chokladen sen.

Garnering: Under tiden som biskvierna står i frysen så smälter man chokladen.
Bryt ⅓ av chokladen i mindre bitar och smält den sedan över vattenbad. 
Hacka den resterande chokladen till små bitar. När all choklad har smällt häller du i den hackade chokladen och rör om tills du har en slät och fin choklad. Nu har du en perfekt temperatur att doppa biskvierna i.
Ta ut biskvierna ur frysen och doppa ner dem i chokladen så att all smörkräm är täckt. Jag tycker det är enklast om man tar en smal grilltång i plast och klämmer försiktigt fast kakan och doppar sedan ner i chokladen. Låt chokladen rinna av lite och vänd snabbt upp kakan.
Ställ dem i kylskåpet så de stelnar.

Kakorna går utmärkt att frysa, ta upp de ca 20 minuter innan servering.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - ajlimullersandvik.blogg.se:

De ser verkligen helt helt heeeelt otroliga ut :D :D Sååååå sugen nu ju!

Svar: Åh vad bra! Bara börja baka ;)
Engla-Maja Hörstrand

Till top